GOOGLE


    Üniversitede öğrenciyken, bir arkadaşıma masaüstü bilgisayar almasında yardım etmiştim. Bilirsiniz ekran kartı, ram vs gibi özellikler hep bir arkadaşa sorulurdu.:) Eve gelip heyecanla bilgisayarı hemen kurmaya başladık. Bende yardım etmenin mutluluğu, arkadaşımda ise ilk bilgisayarına sahip olup evde İnternet'in keyfini çıkartma mutluğu hâkimdi. Kurulum ve İnternet ayarlarını yaptıktan sonra ‘’hadi hayırlı olsun güle güle’’ kullan diyerek yerimi verdim. Bilgisayara oturup İnternet Explorer tıkladı, büyük bir moral bozukluğu ile bana dönüp; ''-Bilgee sen beni gazıklamışssın bunun googglesi yok'' Hala gülüyorum. Bizler İnterneti Google sayesinde öğrendik. Teşekkürler Google bugüne kadar senden istemediğim kadar cok daha fazla bilgi edindim.

Kısaca Tanıyalım;

    Google, internetle ilgili hizmetler ve ürünler konusunda uzmanlaşmış çok uluslu bir şirkettir. Şirketin ürün portföyünde, kullanıcılara çevrimiçi bilgilere erişim imkânı tanıyan Google Arama; Kullanıcıların, insanları veya yerleri aramasına ve konuşmayı tanıyan ve doğal dili anlayan sistemleri oluşturmasına olanak tanıyan Bilgi Grafiği; Kullanıcılara ihtiyaç duyduklarında bilgi sağlayan Google Asistan; Ürün resmi, fiyat ve satıcı bilgileri sunan Ürün Listeleme Reklamları; Açık artırmaya dayalı reklamcılık programı olan AdWords; Google Ağı'nın bir parçası olan web sitelerinin reklam yayınlamasını sağlayan AdSense; Google Görüntülü Reklamcılık, görüntülü reklamcılık ağı; Ticaret görüntüleme reklam alanı için bir pazar olan DoubleClick Ad Exchange; Ve video, etkileşimli ve diğer reklam biçimleri sunan YouTube.

  Ayrıca, şirket, açık kaynak kodlu bir mobil yazılım platformu olan Android'i; Chromebook, Chrome, Chromecast ve Nexus cihazları da dahil olmak üzere donanım ürünleri; Başkalarıyla içerik paylaşmak için sosyal bir platform olan Google+; Uygulamalar, müzik, kitaplar ve filmler için bulut tabanlı bir dijital eğlence mağazası olan Google Play; Kullanıcıların kendi konularını oluşturması, paylaşması, birlikte çalışması ve saklaması için bir yer olan Google Drive; Mağazadaki temassız ödemeler için sanal bir cüzdan olan Google Cüzdan. Ayrıca, Gmail, Takvim ve insanların herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazda, güvenlik veya kontrol kaybı olmadan çalışmak için oluşturulmuş Google Sites'ı da içeren Google Apps'ı sağlar; Google Haritalar Uygulama Programlama Arabirimi; Görüntü ve veri görselleştirme için bir yazılım çözümü olan Google Earth Enterprise; Hizmet olarak bir Platform olan Google App Motor; Google Cloud Storage; Gerçek zamanlı analitik çalışmalar için Google BigQuery; Yapısal sorgu dili için Google Cloud SQL; Ve bir hizmet altyapısı-Platform olarak Google Compute Engine. Aynı zamanda mobil kablosuz cihazlar ve ilgili ürünler ve hizmetler de sunmaktadır. ( crunchbase) 

Nasıl Kuruldu?

  Google'nin temeli 1996 yılının Ocak Ayında Stanford Üniversitesi bilgisayar mühendisliğinde okuyan Larry Page & Sergey Brin isimli iki üniversite öğrencisinin tez çalışması olan "BackRub" arama motorunu geliştirmeleri sonucu olarak temelleri ortaya çıkar.
   Larry bir gece rüya görüyor ardından kalkıp tüm webi indirip sadece linkleri saklama fikrine odaklanıyor, aklına gelenleri yazıp çiziyor. Sergey ile birlikte çalışırken bağlantılarına göre sıralandığında daha iyi bir arama sonucu elde edilebileceğinin farkına varıyorlar.
  1996 bir yılının ilk aylarında ''BackRub isimli arama motoru üzerinde çalışır ve geliştirirler. Sitelerinin sunucu içinde olması gerekmektedir. Maddi imkânsızlıklar içinde olduklarından sistem için sunucu gerekmekte fakat sunucular çok pahalı olduğu için düşük kapasiteli bilgisayarlardan iyi bir sunucu oluştururlar.

  1998 yılında sistemlerini daha da geliştirir ve terabayt boyutunda diskler alırlar bu disklere Google'nin ilk veri tabanını oluştururlar. Bu veri tabanını da Larry Page'nin yurttaki odasına kurarlar. Bu zamanlar içerisinde potansiyel yatırımcılar ve arama teknolojileri ile ilgilenen şirketler için Üniversitede bir ofis açarlar. Şirketleri ve yatırımcıları buraya çağırır burada görüşürler. İlk etapta google ''google.stanford.edu'' bağlantısı üzerinden hizmet vermiştir.

  Yahoo!'nun kurucusu olan David Filo ile görüşme ayarlanır. David Filo yaptıklarını takdir ederek sistemlerini geliştirip onları bir şirket kurmaya teşvik eder. Sistemi tam geliştirip bitirdiğinizde konuşalım mesajını verir. Bunun ardından diğer şirketlerden de ve yatırımcılardan destek alamazlar kimse proje ile ilgilenmez.

   İki ortak bu noktadan sonra kendi başlarına hareket etmeye karar verir. Öncelikli olarak maddi destek bulmaları gerekmekte zira Google için satın aldıkları terabayt boyutundaki sabit diskleri alırken kullandıkları kredi kartı borçlarını ödemeleri gerekir. Bunun için kendilerine bir yatırımcı ararlar ilk ziyaret ettikleri Microsystems'in kurucularından Andy Bechtolsheim'dir. Andy Bechtolsheim projeyi beğenir ve projede iyi bir potansiyel olduğunu düşünüp acele ile Google.inc adına 100.00$ lık bir çek yazar. Ancak yasal olarak Google İnc. Şirketi var olmadığı için çeki bozduramazlar çek bir süre bekler. Larry Page & Sergey Brin bundan sonra aile, arkadaş, çevre vs. gibi etkenlerden şirketin ilk sermayesi olan 1 milyon dolar toplarlar.

Yatırım tutarları detaylı olarak incelemek isterseniz; 

   7 Eylül 1998'de California Menlo Park’taki garajın hemen bitişiğinde daha doğrusu garajın içinde bir yerde bir çalışma ofisi oluşturulur.(Bu sebepten ötürü webde Google garajda kurulmuştur bilgileri mevcuttur) Artık Google kurulmuş ve şirket var olduğu için Google ınc. Adına hesap açıp daha önce aldıkları çeki bu hesaba aktarırlar. O garajdan Dünya'ya yeni bir arama motoru yayılır. Zaman içinde giderek gelişen Google basında da yayılmaya başlar aynı yıl PC Magazine dergisinden en iyi 100 site arasında yer almakta ve 1998 yılının en iyi arama motoru seçilmektedir. Buda Google Dünya üzerinde tanınma imkânı vermiştir. Google bu aşamalardan sonra çok hızlı bir şekilde büyümüş ve yayılmıştır. Zamanla büyük şirketlere rakip olmuştur. En önemli istekleri ise bağımsızlıktı. Hâkim fikre boyun eğmek yerine, her açıdan durumu değerlendirip baştan başlama tutkusu sayesinde başardılar. 


Google adı nereden gelmektedir?



  Google adı ise Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan "googol" sözcüğü ile oynamasıyla oluşmuştur. Googol sözcüğü 1 ve 100 sıfırın gelmesi ile oluşmuş matematiksel bir terim olmakla beraber sınırsız bilgi düzenleme sistemini yansıtmaktadır.


Google Nasıl Yönetiliyor?


   Eric Schmidt& Jonathan Rosenberg Alan Eagle yardımıyla yazılan Cem Özdemir tarafından çevrilen ‘’ Google Nasıl Yönetiliyor?’’  Kitabını okumaya ne dersiniz? Eğer benim gibi düşünüyorsanız sizleri bambaşka yerlere taşıyacağına eminim.

  Ben nasıl mı düşünüyorum?

   İş hayatında inançlarımı, isteklerimi, fikirlerimi tamamen yok saymaya başlamıştım. Böyle bir çalışma hayatı istemiyordum fakat çalışmak zorundaydım. Senelerce emek verip, mesleğim için hayaller kurmuştum. Sistem içine boğulmuştum. Neden sorumun cevabı yoktu. Cevap verecek kişi bile çalışmak zorunda olduğu için konuşmaktan korkuyordu. İnsanlarda kocaman bir ego vardı. Egolarını yüceltmelerine yardımcı olan diğer çalışanlar daha kolay terfi alıyor, maaşları yükseltiyorlar ve diğer insanlara oranla daha rahat çalışıyorlardı. Ego yüzünden bazen bir haftalık çalışmanız olduğu gibi çöpe gidebiliyordu. Zamanla soru sormayı unutup sadece tamam diyerek çalışmaya alıştık. Bunları kendi çalıştığım firma için yada a,b,c,d… Firmaları için söylemiyorum. Türkiye deki sistemden bahsediyorum ‘’Ama öyle bunu yapmak zorundasın’’, diğer bir değişle ‘’ya bu deveyi güdersin, ya da bu diyardan gidersin’’ diyen ve değişmeyi kesinlikle ret eden sistemden bahsediyorum. Keşke el ele verip bu düzeni tamamen şeffaflaştırsak yeniden düzenlesek, gelen nesillere kapılar açabilsek…

   Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu kitabı alıp okudum. Ama ne okumak. Ben normal düşünüyormuşum dedim. Hiyerarşik bir yönetimi ret eden, İnsanı insan olarak değerlendiren, sürekli inavasyona iten, egoyu lego yapan, çalışanlarına müşterileri gibi davranan, ürünlerini tasarlarken gözleri görmeyen, kulakları duymayan, engelleri olan insanların, engellerini hatırlatmadan kullanım kolaylığı sağlayan bir şirket. Büyülenmemek imkânsız. Onlardan öğreneceğimiz çok ders var. Bir şekilde buraya denk gelmiş ve bu yazıyı okuyorsan ufakta olsa bir farkındalığın oluşmasını umut ederek yazıyorum. Farkındalıklar bizleri değişeme götürür. Kim bilir belki bizde bir gün..

  Arka Kapak

  Dünya ekonomisinin belkemiği haline gelen, İnternet trafiğinin %82'sine yöneten bir şirket düşünün. 2013 yılında 53 milyar dolar ciro yaparken, merkez kampüsün bahçesini düzenlemek için çim bitçe makinesi almak yerine 200 keçiyi işe alan bir şirket. 

   Bir yandan rengarenk ofisleri ile üretkenliği tepe noktasına çıkarmayı hedeflerken diğer yandan robot teknolojisi ve mobil cihazlar üzerinden dünyayı değiştirmeye aday bir şirket…

http://www.dr.com.tr/Kitap/Google-Nasil-Yonetiliyor/Eric-Schmidt/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno=0000000664339

Bu şirkette çalışmayı hiç düşündüğünüz mü?


    Bir zamanlar benim için hayal bile değildi direk imkânsızdı. Düşüncelerimin, araştırmaların, istediklerimin yolu Google ile kesiştiğinin farkına vardığım anda neden olmasın demeye başladım.

** https://careers.google.com/ Öncelikle kurdukları kariyer sayfasını inceledim.

** https://careers.google.com/fields-of-work/  Buradan hangi alanda çalışmak istediğimi seçtim.

** https://careers.google.com/jobs#t=sq&q=j&li=20&l=false&jcoid=7c8c6665-81cf-4e11-8fc9-ec1d6a69120c&jcoid=e43afd0d-d215-45db-a154-5386c9036525& bu kısımdan iş ilanları inceledim. Sadece kendi alanım değil genel olarak Google çalışanı olmak için bizlerden ne istiyor? Biz neresindeyiz? Kendimizi nasıl geliştirebiliriz?... En çok hoşuma giden tüm iş ilanlarında yayınladığı bilgilendirme metni;

‘’ At Google, we don’t just accept difference - we celebrate it, we support it, and we thrive on it for the benefit of our employees, our products and our community. Google is proud to be an equal opportunity workplace and is an affirmative action employer. We are committed to equal employment opportunity regardless of race, color, ancestry, religion, sex, national origin, sexual orientation, age, citizenship, marital status, disability, gender identity or Veteran status. We also consider qualified applicants regardless of criminal histories, consistent with legal requirements. If you have a disability or special need that requires accommodation, please let us know.
To all recruitment agencies: Google does not accept agency resumes. Please do not forward resumes to our jobs alias, Google employees or any other company location. Google is not responsible for any fees related to unsolicited resumes. ‘’

     Bu kısımdan eksik olduğum yetkinlikleri tamamladım.  

   Size gerekli tüm bilgileri vererek sürece hazırlanmanıza bile yardımcı oluyor. Hiçbir aşamada moralim bozulmadı, aksine daha çok cesaretlendim. Bugüne kadar tanıdığım bildiğim ben bambaşka bir hale geldim canla başla hiç sıkılmadan çalışmaya başladım.

   Son olaraktan Google’da 11 yıl boyunca insan kaynaklarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan ve göreve geldikten sonra çalışan sayısı 6 binden 60 bine yükselen Laszlo Bock, bu kitabında birinin Google’da çalışacak kadar zeki ve yetenekli olup olmadığına karar verirken hangi kriterleri dikkate aldıklarını açıklayarak yenilikçi İK uygulamalarına içeriden bir bakış sunuyor. Onun 10 altın kuralını öğrendikten sonra ister bir Google’cı, olun isterseniz sadece bir aday, hem kendi işteki başarınızı ve mutluluğunuzu garantileyecek hem de şirketinizi dünya devlerinden biri haline getirmek için doğru adımları takip etmiş olacaksınız. Linkten detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

https://www.workrules.net/










Bu blogdaki popüler yayınlar

Hava Kirliliği ve Partikül Madde

KOMPOZIT

Ölümün Ölümsüzlüğü...