Startup-Gizlilik Sözleşmeleri

  Startup projelerinin en önemli noktasıdır. İçinizde heyecan ve coşku öyle bir seviyeye gelmiştir ki, artık o finansı bularak tüm enerjinizi projenize vermek istersiniz. Business planınızı yapmaya başladığınız, baktınız ki işler hiçte kolay değil. Özellikle de X firmasındaki Y görevinize devam ederken:) Sizinle ekip ruhunu oluşturacak bir kişiye arayama başladınız. O kişiyi aramaya başladığınız anda gizlilik sözleşmenizin temellerini oluşturmuş olmanız hayatı önem taşıyor. Öngöremediğiniz bir çok riskten sizi kalkan gibi korur.  Benim edindiğim tecrübe bu sözleşmeyi imzalamayan, ''-aman ya ne gerek var'' diyen hiç kimseyi projenizin içine almayın yatırımcılar dahil. 

  ''Düşünürken cömert, inanırken ve hisselerinizi verirken pinti olun.''





Gizlilik sözlemesi

 Non-Disclosure Agreement-NDA ( Gizlilik Sözleşmesi) olarak adlandırılmıştır. Emeğinizi koruma ve güvence altına almak için yapmanız gerekmektedir. Bu sözleşmeyi hazırlarken (Avukatlara da verebilirsiniz) Dikkat etmeniz gerekenler;

*Yatırımcıların bu sözleşmeleri uzun uzun okuyarak değerlendirmeye vakitleri yoktur. Olabildiğince net ifadeler kullanmalısınız. 

*Kesinlikle örnek sözleşmeleri birebir olarak kullanmayın.Bu sözleşmelerde maddelerin arasına alışagelmemiş farklı bir madde eklenmiş olması bizim için büyük risk taşır. 

*Gizlilik sözleşmesinde olmazsa olmazı ''Gizli Bilgi'' tanımıdır. Bu tanım taraflar arasında sözlü, yazılı, elektronik veya başka yollarda açıklanan her türlü finansal, hukuki,ticari bilgiler, sözleşmeler,iş planları ve politikaları içine alabilecek şekilde düzenlenmelidir.

*Her sözleşmede gizli bilgi tanımına girmeyen istisnalara yer verilmelidir. Mesela kamuoyu tarafından bilinen halihazırdaki bilgiler. 

*Gizli bilgiyi alan tarafın bu bilgileri en az kendi gizli bilgileri gibi özenle koruması, saklaması ve erişimi ancak izin verilen kişilerle sınırlama en temel yükümlülüktür. 

*Duruma göre cezai şart hükmü, Münhasırlık ve Referans yasağı da ekleyebilirsiniz. 

*Cümlelerin anlamların kapsadığı ifadeler çok önemlidir. Bunun için yargıtay kararlarını araştırarak süreçlere daha iyi hakim olursunuz. Hukuk tezleri bu konuda çok iyi kaynaklardır. 

*Bu sözleşmeyi sadece yatırımcılarınıza değil, ekibinize dahil ettiğiniz, birlikte çalıştığınız tüm kişilerle yapmalısınız. 

Startup hukuku hakkında detaylı detaylı bilgi için; 

NDA örnek sözleşmesi; 




Bu blogdaki popüler yayınlar

Hava Kirliliği ve Partikül Madde

KOMPOZIT

Ölümün Ölümsüzlüğü...